Acupressuur

Acupressuur is een oude massagetechniek. Instinctief drukken we bij hoofdpijn onze handen tegen het hoofd. Massage is dan ook een aangeboren vaardigheid, die zich meer dan 3000 jaar geleden in de traditionele Oosterse geneeskunde ontwikkelde tot een geneeswijze met een systeem van speciale massagepunten.

Acupressuur is een mengeling van massage en acupunctuur en wordt als de voorloper van acupunctuur gezien. De therapeut masseert met zijn duimen of vingertoppen de ‘drukpunten’, die gelijk zijn aan de acupunctuurpunten. Deze zogenaamde drukpuntmassage verlicht de pijn.

Acupressuur zou de genezende krachten van het lichaam versterken, de vitaliteit verhogen en ziekte voorkomen. Het wordt net als acupunctuur gebruikt om de levensenergie of Chi te reguleren, die door onzichtbare kanalen (meridianen) zou lopen.

Acupressuur kan alleen symptomen verlichten en moet worden gecombineerd met andere behandelwijzen zoals Naturopathie. Therapeuten zeggen de klachten van vele kwalen te kunnen verlichten, waaronder; Allergie, Artritis, Astma, Rugpijn, problemen met de Bloedsomloop en spijsvertering, Depressie, Slapeloosheid, Migraine en spanningen.

Bedenk wel dat de pijn een signaal van ernstige ziekte kan zijn. Het is dan ook niet verstandig om aan een acupressuurbehandeling te beginnen, voordat een diagnose is gesteld. Vraag eerst medisch advies als u acupressuur wilt toepassen voor andere stoornissen dan de gewone kwaaltjes, die u meestal zelf behandelt.

Er zijn diverse vormen van acupressuur, waaronder Shin Tao, Jin Shin Do en Shiatsu. Het verschil zit vooral in de combinatie van drukpunten en de hoeveelheid druk.

Elke therapeut informeert naar uw ziektegeschiedenis. Hij stelt vragen over uw eet- en leefgewoonten en neemt uw hartslag op, net als bij acupunctuur. Bij de behandeling ligt of zit u op een stevige tafel of op een matras op de grond. Er wordt geen apparatuur of olie gebruikt en u hoeft zich niet uit te kleden.

Draag geen knellende kleding die de therapeut bij zijn werk hindert. Elke therapeut heeft zijn eigen werkwijze en oefent op diverse manieren druk uit om de energiekanalen in harmonie te brengen of te kalmeren. Hij kan zijn duimen, vingers, handpalmen, knieën, ellebogen en zelfs voeten gebruiken. De drukpunten kunnen gevoelig zijn en ongemak veroorzaken zoals kou of pijn. Deze massage schijnt echter snel effect te hebben zodat die gevoeligheid snel afneemt.

Een sessie duurt 30 tot 60 minuten en het aantal sessies is afhankelijk van uw toestand en respons op de therapie. Voor specifieke kwalen adviseert men een wekelijkse behandeling en voorts behandeling naar behoefte. Plotselinge pijn kan snel worden verlicht, langdurige klachten zullen meer tijd vergen. Men zal wellicht ook verandering van dieet, lichaamsbeweging en een zelfhelingstechniek zoals visualisatietherapie voorschrijven.

Sommige acupressuurbehandelingen zijn tijdens de zwangerschap af te raden. Vraag uw therapeut om advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *