Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese therapie waarbij men naalden op bepaalde punten in de huid steekt. Deze acupunctuurpunten liggen langs onzichtbare energiekanalen ‘meridianen’, die met organen zouden zijn verbonden. De naalden zouden de levensenergie (Chi) in de meridianen kunnen vrijmaken, versterken of verminderen.

Volgens de oude Chinezen behoort er in het lichaam evenwicht te bestaan tussen twee tegengestelde, elkaar aanvullende krachten: ‘yin’, de vrouwelijke en ‘yang’, de mannelijke kracht. Yin, passief en rustig, vertegenwoordigt donker, kou, vocht en zwelling. Yang, agressief en stimulerend, staat voor licht, warmte, droogte en samentrekking.

Verstoring van de balans tussen yin en yang zou ziekten en kwalen veroorzaken. Zo kan te veel yang leiden tot plotselinge pijn, ontsteking, krampen, hoofdpijn en hoge bloeddruk. Te veel yin kan doffe pijn, rillerigheid, vasthouden van vocht, afscheiding en vermoeidheid veroorzaken.

In de acupunctuur probeert men die onbalans te ontdekken en te corrigeren door op de juiste punten naalden in te brengen. Oorspronkelijk waren er 365 punten. Door de eeuwen heen zijn er nog meer ontdekt en moderne kaarten tellen soms wel 2000 punten.

De meeste bevinden zich op de veertien meridianen, die vaak de naam dragen van het orgaan dat ze vertegenwoordigen- hart, dunne darm, blaas, nier, galblaas, lever, longen, darm, maag en milt. Twee organen worden in de westerse geneeskunde niet erkend: het ‘pericardium’ en de ‘drievoudige verwarmer’.

De eerste regelt de bloedsomloop en is belangrijk bij seksuele activiteit. De tweede regelt de klieractiviteit en doet dienst als lichaamsthermostaat. Langs de middellijn van het lichaam lopen nog twee meridianen: ‘conceptiemeridiaan’ en ‘gouverneurmeridiaan’.

Stoornissen kunnen de levensenergie Chi (ook Ch’i of tsji genoemd) te langzaam of te snel doen stromen. e kan zelfs geblokkeerd raken of naar het verkeerde orgaan worden geleid. Een acupuncturist tracht de energiestroom te normaliseren.

In Europa wordt acupunctuur vooral toegepast bij pijnklachten zoals van artritis, rugpijn en reuma, maar het helpt ook bij, allergie, angina pectoris, angst, astma, bronchitis, colitis ulcerosa, galblaasklachten, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, stress, vermoeidheid en zweren. Het zou bovendien na het stoppen met roken of bij het afkicken van een andere verslaving de ontwenningsverschijnselen verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *