Aromatherapie is een buitengewoon populaire en effectieve behandelwijze. Deze therapie maakt gebruik van vluchtige plantenoliën, om daarmee aandoeningen te behandelen en ziekten te voorkomen. Net als de kruidengeneeskunde is het een zeer oude behandelvorm.

Aromatherapie is een geneeswijze die gebaseerd is op het gebruik van etherische en essentiële oliën. Het woord essentieel slaat niet alleen op de zuiverheid die de olie moet hebben, maar vooral ook op het feit dat het hier gaat om ‘de kern’ van het materiaal waaruit de olie gewonnen wordt (plantaardig materiaal). Het etherisch wordt in het woordenboek van Van Dale omschreven als ‘ijl en ongrijpbaar’ en ‘vluchtig en snel vervliegend’. Dit heeft vooral met de aard van het product te maken. De oliën verdampen doorgaans vrij snel.

Aromatherapie werkt op twee manieren, namelijk op het psychologische alsmede op het lichamelijk vlak. De geur van de olie werkt in op de geest. De stoffen waaruit de olie is opgebouwd op het lichaam. De speciale aromatische oliën worden precies afgestemd op de klachten van een persoon. Daartoe worden door de aromatherapeut vaak heilzame mengsels gemaakt van verschillende oliën tezamen.

Je kunt niet zomaar met etherische oliën gaan experimenteren! Gedegen kennis van zaken is noodzakelijk. Het kan heel gevaarlijk zijn om deze oliën in te nemen of op onjuiste wijze toe te passen. Natuurlijk is dit vrij logisch wanneer je bedenkt dat voor slechts één druppel etherische olie een groot deel van een bepaalde plant gebruikt wordt. Orale inname van etherische oliën wordt om deze reden sowieso afgeraden; de olie is het effectiefst wanneer deze door de huid wordt opgenomen bij een massage of wanneer deze geïnhaleerd wordt bij het ‘branden’ van de olie in een speciale brander.

Een etherische olie mag ook nooit direct en onverdund op de huid worden aangebracht. Er zijn een paar milde oliën die hier een uitzondering op vormen, zoals lavendelolie en teatree olie. De meeste etherische oliën moeten echter altijd worden gemengd met een andere olie, die draagolie of basisolie wordt genoemd.

Er zijn verschillende manieren waarop aromatherapie toegepast kan worden zoals;

verdampen, stomen, aroma-massage, bad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *