De reeks van 38 preparaten uit wilde bloemen en planten is genoemd naar haar grondlegger, de Engelse arts Edward Bach (1880-1936). Hij begon zijn carrière in 1915 als arts en bacterioloog in Londen. Hij was ook homeopathisch arts en geloofde dat er voor elke kwaal een natuurlijk geneesmiddel bestond.

Na een ernstige ziekte in 1917 merkte Bach, dat hij instinctief de genezende kenmerken van planten kon beoordelen, evenals de ziekten die men ermee kon genezen. Bovendien stelde hij dat men beter de geestelijke dan de lichamelijke kant van een ziekte kon behandelen. Men diende de disharmonie tussen ziel en persoonlijkheid te corrigeren om te genezen.

Bach geloofde dat de dauwdruppels op bloemen de medicinale eigenschappen van die bloemen opzogen. Hij verzamelde die dauw en gaf deze aan zijn patiënten. Al snel was de beschikbare hoeveelheid dauw ontoereikend. Hij begon te experimenteren en ontdekte dat vers geplukte bloemen, die in de zon op zuiver bronwater dreven, hetzelfde effect produceerden.

Toen kon hij zijn remedies bottelen en verkopen. Deze methode wordt nog altijd toegepast. De remedies behandelen de persoon in zijn geheel, niet alleen de symptomen van de ziekte. De filosofie daarachter is, dat elke kwaal ontstaat door een innerlijke onbalans, waardoor de natuur genezing biedt in de vorm van geneeskrachtige planten, zon, bronwater en frisse lucht.

Elk mens zou baat hebben bij de remedies. Ze worden gekozen aan de hand van psychische en emotionele symptomen, maar kunnen ook helpen bij fysieke kwalen. Ze zijn veilig, mits zonodig ook reguliere behandeling wordt gegeven.

Gebruik nooit meer dan vijf remedies door elkaar. Over het algemeen geldt: hoe minder hoe beter. Bach geloofde dat er voor elk type mens een remedie was, passend bij de aard en persoonlijkheid. Sommige remedies moeten langere tijd  worden ingenomen, terwijl andere bij tijdelijke klachten worden gebruikt.

Soms is het moeilijk om de juiste remedie te vinden, maar therapeuten adviseren om die remedies te kiezen die meeste aanspreken en daarmee te experimenteren. Bach remedies zijn verkrijgbaar in vele reformwinkels en goede drogisten. Ze worden verkocht in geconcentreerde vorm een aftreksel van bloemen in water, geconserveerd met alcohol die met bronwater wordt verdund.

De therapeut vraagt u om over uzelf, uw werk, relaties, gezondheid en gevoelens te praten voordat hij de geschikte remedies kiest. Hij zal uitleggen waarvoor elke remedie is, hoe ze moeten worden ingenomen en welk effect ze beogen. Soms dient u aantekeningen te maken van veranderingen in uw algehele toestand. Het is van belang dat u een goede vertrouwensrelatie opbouwt met de therapeut, zodat deze een juist beeld krijgt van uw persoonlijkheid.

Onderzoek en persoonlijke ervaringen bevestigen de effectiviteit van de remedies. Wetenschappelijk is dat onverklaarbaar omdat chemische analyse van de remedies alleen bronwater en alcohol aantoont. Sommige therapeuten menen dat de wetenschap wellicht nog niet voldoende is ontwikkeld om genezende krachten te meten.

Ze wijzen er ook op, dat met radiësthesie soms een duidelijk energieveld rond de remedies zichtbaar is. Veel psychotherapeuten geloven dat de middelen een gunstige invloed hebben omdat ze mensen ertoe aanzetten over hun gedrag, houding en leefwijze na te denken, hetgeen het genezingsproces kan ondersteunen.

Van oudsher worden diverse soorten baden gebruikt vanwege de ontspannende en versterkende effecten. De wellicht bekendste vorm is hydrotherapie, waarbij men gebruik maakt van stoom of waterbaden om ziekten te behandelen, de bloedsomloop te verbeteren en het lichaam te zuiveren. Ook zonnebaden is erg geliefd en kan helpen bij huidproblemen zoals acne.

Kruidenbaden, vooral hand en voetbaden, vormen een belangrijk onderdeel van de kruidengeneeskunde. De genezende krachten van kruiden worden gecombineerd met die van water, en ook zeewater wordt therapeutisch gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *