0
Your Cart
0
Your Cart

5 x gezond ontbijten met havermout

Ontbijten is belangrijk, want het geeft je brandstof om je dag goed te beginnen. Als je slaapt, eet je een paar uur niets.‘s Morgens heeft je lichaam eiwitten nodig om je spieren te ondersteunen en te herstellen. Daarnaast zijn langzame koolhydraten van granen, noten en zaden interessant. Deze geven je geleidelijk een constante energie tijdens de eerste uren van de dag en zorgen tegelijk voor een verzadigd gevoel, waardoor je je beter kan concentreren.

Havermout is een rijke en weldadige voeding op zich zelf. Het is een goede bron van koolhydraten en vezels. Het bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Blijf jij hangen in het typische ontbijt van een boterham met kaas of zelfs choco? Heb je geen tijd om ontbijt te maken? Lees onze tips om puur en voedzaam te ontbijten met havermout.

1. Porridge of havermoutpap

Havermoutpap is een klassieker. Haver is goedkoop en voedzaam. Geen wonder dat onze ouders en grootouders het vaak voorgeschoteld kregen als ontbijt. Denk je dat je geen tijd hebt om ‘s morgens pap te staan koken? Dan hebben we goed nieuws. Er zijn biologische instant porridges die je in een handomdraai klaarmaakt. Gewoon heet water toevoegen, roeren, even laten rusten en klaar! Versier je kommetje pap naar hartelust  met wat schijfjes vers fruit, bessen of noten.

2. Overnight oats

Wil je zonder nadenken je bed uitstappen en je ontbijt meegraaien? Dan zijn overnight oats helemaal jouw ding. Overnight oats zijn havermoutvlokken die je ‘s avonds klaarmaakt en afgedekt een nacht in de koelkast bewaart. ‘s Morgens heb je een kant-en-klaar ontbijt dat lekker zoet is omdat alle ingrediënten een hele nacht hebben kunnen trekken. Gebruik biologische muesli als basis of maak het zelf.

Doe evenveel havermoutvlokken als (plantaardige) melk of yoghurt bij elkaar. In het begin is het misschien even wat zoeken naar de ideale verhoudingen zodat het geheel niet te droog of te nat wordt. Voeg er nog een banaan in schijfjes aan toe of wat rozijnen, chiazaad, kokosschilfers of zonnebloempitten. Je kan je favoriete toppings ook ‘s morgens nog toevoegen.

3. Muesli

Muesli is eigenlijk zo oud als de straat. De allereerste muesli ontstond rond 1900 in een kuuroord in Zwitserland. Dr. Maximilian Bircher-Benner bedacht een papje van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten en serveerde dit in zijn sanatorium als lichte avondmaaltijd. Hij was er van overtuigd dat deze ingrediënten gezonder waren dan vlees, conserven en witte suiker. Muesli betekent in het Zwitsers-Duits een papje of moes.

Vandaag zijn er in de winkel heel wat varianten van dit eerste muesli-recept. In principe is muesli ongezoet en ongeroosterd, maar veel merken voegen er toch suikers aan toe. Er zijn gelukkige biologische muesli’s zonder toegevoegde suikers of je kan je muesli ook zelf samenstellen. De basis is havermoutvlokken, gedroogd fruit zoals rozijnen, wat noten en zaden.

Roer wat muesli door yoghurt of (plantaardige) melk. Pimp je ontbijt nog met wat bessen (uit de diepvries), vers fruit of toppings zoals chocoladevlokken of kokossnippers. Smakelijk!

4. Granola

Granola is muesli die krokant gebakken wordt in de oven in een laagje olie, vaak kokosolie. Er wordt meestal nog wat honing aan toegevoegd om de granola lekker zoet te maken. Die crunchy, zoete bite zorgt voor dat beetje troost omdat je je lekkere bed moet verlaten.

Omdat granola extra gezoet wordt, komt het minder gezond over. Er zijn biologische granola’s die op een natuurlijke manier worden gezoet met dadels of superfoods als goji bessen en kokosschilfers.

Eet granola net zoals muesli met wat yoghurt of melk. Het is ook lekker om zo droog van te knabbelen als snack na het sporten of gezond tussendoortje.

5. Pannenkoeken

Veel mensen worden zo blij als een kind wanneer er pannenkoeken op het menu staan. Er zijn proteïne pannenkoeken op de markt met een veel hoger eiwitgehalte dan gewone pannenkoeken. Dit soort pannenkoekmixen bestaan uit glutenvrije granen zoals haver en plantaardige eiwitten van bv. bruine rijst.  Dit maakt ze interessant als eiwitrijke snack na een intensieve workout. Door de langzame koolhydraten zijn ze ook een goede optie voor mensen op dieet.

Als je pannenkoeken maakt van zo’n beslag met voedzame ingrediënten, kan je zonder schuldgevoel genieten. Bak een stapel pannenkoekjes op zondag en bewaar wat nog over is in de koelkast. Hou het wel gezond en eet er blauwe bessen bij met wat ahornsiroop in plaats van suiker.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *