0
Your Cart
0
Your Cart

8 redenen om elke dag matcha te drinken

Matcha is fijngemalen Japanse groene thee. Met een opmerkelijke werking. Monniken in het Oosten dronken matcha als eersten om hen te helpen bij het mediteren. Het drinken van matcha is namelijk goed voor het concentratievermogen en helpt de geest helder te houden zonder de gejaagdheid van koffie. En die combinatie spreekt ons westerlingen ook steeds meer aan…

Matcha thee maken kan je elke dag doen. Ook al wordt dit groene theepoeder meestal bewaard voor bijzondere momenten. Elke dag matcha thee drinken optimaliseert je productiviteit, helpt bij de spijsvertering en is goed voor een evenwichtige darmflora.

Hoe vaak horen we wel niet dat iemand van zijn of haar koffieverslaving af wil? Niet echt verrassend dus dat matcha ook in onze contreien steeds populairder wordt. Misschien nog niet als meditatiehulpje, maar wel in de vorm van een weldadige groene thee. Of gemengd met plantaardige melk tot een matcha latte.

Hoe je matcha drinkt, maakt niet uit. Als je het maar drinkt. Want waarom zou je jezelf al dat goeds en lekkers ontzeggen?

8 redenen om elke dag matcha te drinken

1. Matcha komt van chlorofylrijke theeplanten en chlorofyl is zuurstof

Matcha wordt gemaakt van afgeschermde groene theeplanten. De laatste 4 weken voor de oogst worden zeilen getrokken over de theeplanten om het proces van fotosynthese te beïnvloeden: doordat de planten minder zonlicht krijgen, maken ze meer chlorofyl aan, als overlevingsmechanisme. Want chlorofyl is zuurstof. Hierdoor worden de bladeren van de theeplanten nog groener, wat bij het vermalen tot matcha van topkwaliteit voor een diep, felgroen en chlorofylrijk theepoeder zorgt. De extra zuurstof van matcha helpt gezonde (lichaams)cellen te behouden.

2. Matcha is rijk aan EGCG, een superantioxidant

EGCG is een krachtige antioxidant die het lichaam bescherming biedt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine deeltjes die uit onze omgeving het lichaam binnenkomen en ook in het lichaam ontstaan bij het verbranden van energie. Iets dat het lichaam constant doet om levensvatbaar te blijven. Maar die vrije radicalen zijn we liever arm dan rijk, want ze kunnen lichaamscellen en DNA gemakkelijk beschadigen. En net die constante beschadiging zou een van de voornaamste oorzaken zijn van onze welvaartsziekten en de veroudering van het lichaam. Met matcha zet je alvast een gezonde strijder in tegen deze schadebommetjes. Een antioxidant koppelt zich namelijk aan vrij radicalen, zodat ze geen schade aan jouw cellen kunnen aanrichten.

3. Matcha helpt de darmflora te versterken

Matcha is een bron van polyfenolen. Polyfenolen zijn de gezonde stoffen in planten, groenten en fruit die mede verantwoordelijk geacht worden voor een verbetering van je gezondheid wanneer je meer en vaker groenten en fruit begint te eten. Die polyfenolen zitten ook in de theeplant (de camellia sinensis) en wanneer je ze opneemt via matcha, zorgen ze voor een toename van de goede darmbacteriën. Gevolg? Een positieve invloed op het immuunsysteem en een verhoogde weerstand tegen virussen. Bij andere groene theeën neem je minder polyfenolen op. Bij matcha, daarentegen, drink je het hele theeblad en niet alleen de in water oplosbare deeltjes.

4. Matcha ondersteunt de spijsvertering

Anders gezegd: matcha helpt helpt je op gewicht te blijven. Meerdere studies tonen aan dat de unieke combinatie van cafeïne en catechines in matcha helpt bij de vetverbranding. Het drinken van matcha ondersteunt de spijsvertering. Volgens sommige bronnen zou het dagelijkse verbranden van calorieën van 8% tot 35% kunnen toenemen, dankzij matcha. Dit betekent niet dat je vaker honger hebt en meer moet eten. Wel dat je lichaam sneller afvalstoffen afvoert.

 5. Matcha ondersteunt de lever en de nieren

Matcha versnelt niet alleen de afvoer van afvalstoffen, zoals hierboven vermeld, maar verzorgt ook de lever en de nieren. Na een nachtje hevig stappen, doe je er goed aan om matcha te drinken. Matcha rehydrateert het lichaam, het zuurstofgehalte in het bloed neemt toe (dankzij de chlorofyl) – ook in je lever- en niercellen – en je kater zal minder de kop opsteken. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van matcha daarom leverschade beperkt. Niet alleen goed voor mensen die met regelmaat genieten van een glaasje, maar voor iedereen. Je lever en nieren werken constant om je lichaam te zuiveren, en kunnen hierbij alle steun gebruiken.

6. Drink Matcha bij schommelingen bloedsuikerspiegel

Doordat je bij matcha het hele theeblad drinkt, neem je ook de vezels van het theeblad op. Deze vezels en het hoge gehalte aan antioxidanten in matcha zouden schommelingen van je bloedsuikerspiegel voorkomen. Ook de van nature aanwezige suikers in matcha helpen bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. In China gebruiken artsen zelfs concentraten van polysachariden (suikers) in matcha om diabetes te behandelen.

7. Matcha verhoogt je productiviteit

Nood aan focus en gezonde energie om er tegenaan te vliegen? Grijp niet naar ongezonde energiedranken, gun jezelf een kopje matcha. Want matcha bevat L-theanine, een aminozuur dat de productie van GABA-golven in de hersenen stimuleert. GABA staat voor Gamma-aminoboterzuur en is een van de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen. Het remt overactiviteit van de zenuwimpulsen af en is dus sterk stress-regulerend. Bovendien combineert matcha L-theanine met cafeïne, of beter gezegd, theïne. L-theanine remt de werking van theïne af. Daarom zeggen matcha drinkers dat het hen een kalme, helder focus geeft. Ze zijn alert, gedreven, hebben een uitzonderlijke focus, en zonder zich zenuwachtig of opgejaagd te voelen.

8. Matcha maakt je gelukkig

Het aminozuur L-theanine in matcha zorgt er ook voor dat er meer dopamine en serotonine door je hersenen gaan stromen. Dit zijn de gekende gelukshormonen die er samen voor zorgen dat jij je goed in je fel voelt. Bij tekorten voel je je onrustig, kan je moeilijk inslapen, vertoon je symptomen van neerslachtigheid … je levenslust neemt af. Het drinken van matcha kan deze symptomen bestrijden. En zeg nu zelf, wat is er mooier dan een kop felgroene biologische energie vol antioxidanten, zuurstof en andere nuttige stoffen om je lichaam richting herstel en gezondheid te sturen?

Hoe drink jij jouw dagelijkse matcha?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *