0
Your Cart
0
Your Cart

Drinking Vinegars & shrubs: AZIJN als basis voor hippe mocktails?

Frisse mocktails en limonades op basis van azijn zijn momenteel HOT. Azijn heeft de gezondheidsvoordelen van citroensap en hoewel je azijn ook puur – als shotje – kunt drinken, doe je jezelf wellicht een (nog) groter plezier door vers fruit, water, specerijen en kruiden toe te voegen.

Ontdek waarom azijndrankjes – weer – hip zijn, hoe je zelf een shrub maakt en wie de heerlijkste variaties kant-en klaar produceert.

Wat de shrub is een drink azijn?

Drinkazijn, ook wel bekend als shrub (van het Arabische sharbah, wat drank betekent), wordt wereldwijd steeds populairder. In Japan is het drinken van azijnshotjes al jaren heel normaal, maar nu duiken de azijndrankjes ook hier steeds vaker op in restaurants of heuse (pop-up) azijnbarretjes. Toch azijndrankjes niet iets nieuws. Lang geleden al mengden de Romeinen en Babyloniërs azijn met water. Zelfs zeelui uit de 16de-18de eeuw dronken shrubs om scheurbuik te voorkomen! Totdat citroenen en limoenen op grote schaal verkrijgbaar en betaalbaar werden, vormde azijn meestal de basis voor frisse drankjes.

Azijn als eeuwenoud tonicum om de spijsvertering te helpen

Azijn staat wereldwijd al eeuwenlang bekend als een tonicum die goed is voor de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunt. Een shotje azijn vóór je maaltijd helpt de pH-waarde in je lichaam in evenwicht te brengen, waardoor je eetlust aangewakkerd wordt. Een beetje azijn na de maaltijd is dan weer goed om je maag tot rust te brengen. Appelazijn bevat nuttige enzymen, vitamines en foliumzuur en werd al in de oudheid gebruikt om het lichaam op te schonen en een natuurlijk evenwicht te bereiken. Echte balsamico azijn uit Modena bevat dan weer extra polyfenol antioxidanten door de gefermenteerde (Trebbiano) druiven.

Vinegar drinks als alternatief voor (non-alcoholische) cocktails

De moderne shrub is een snelgroeiende wereldster onder zowel cocktail-lovers als geheelonthouders met een verfijnde smaak. Koloniale Amerikanen namen de inspiratie voor shrubs uit Engeland mee, waar azijn gebruikt werd om fruit te bewaren. Uiteindelijk werd het een trend om de azijn af te gieten, zoetmiddel toe te voegen en de siroop te gebruiken als basis voor een karaktervol drankje met oneindig veel variatiemogelijkheden. Een extra troef is dat gekneusd of verouderd zomerfruit zo omgetoverd wordt in een verrukkelijke smaakbom, waardoor extra suiker overbodig is en je niets hoeft weg te gooien.

Zo maak je zelf een shrub of mocktail op basis van azijn

Neem als basis een goede appelciderazijn. Meng deze met je favoriete fruit, wat kokosbloesemsuiker of honing en extra smaakmakers zoals kruiden en specerijen. Doe dit in een grote fles of pot die je goed af kunt sluiten. Zet deze in de koelkast en laat ‘m daar minstens een paar nachten tot een paar weken staan. Hoe langer, hoe intenser de smaken. Schud af en toe even om. Voeg bruiswater toe en je shrub is klaar.

Recept Aarbeien & Rabarber Shrub

INGREDIENTEN voor 1 liter siroop:

350 gr rabarber, ongeschild en in stukjes
350 gr aardbeien
250 gr kokosbloesemsuiker
120 ml honing
250 ml appelciderazijn
1 el rozenwater
Om af te maken: bruiswater en ijsblokjes

BEREIDING

Doe de rabarber en aardbeien in een grote brandschone pot die goed afgesloten kan worden. Doe de kokosbloesemsuiker erbij en kneus alles met een houten lepel. Sluit de pot af en zet 2 dagen in de koelkast. Schud regelmatig zodat de suiker goed oplost.

NA 2 DAGEN: Giet de siroop na twee dagen door een zeef. en druk het vruchtvlees goed aan zodat je alle siroop erdoor krijgt. Doe de siroop terug in de pot en voeg de honing, azijn en rozenwater toe. Zet de shrub terug in de koelkast en laat minimaal 6 dagen staan. Schud de siroop regelmatig goed door voor gebruik.

NA MINIMAAL 6 DAGEN: Schenk de siroop naar smaak in een glas, voeg ijsblokjes toe en vul af met bruiswater.

Biologische drinking vinegars van Bongiorno

Zijn andere gefermenteerde dranken zoals kombucha of kefir nog een brug te ver en is ook wijn niet jouw cup of (healthy) tea, probeer dan eens de drinking vinegars van Bongiorno. Italië’s eerste ambachtelijke vinegar drink, bevat de gezondheidsvoordelen van appelciderazijn (inclusief de moeder) én Modena balsamico azijn. De biologische dranken zijn laag in calorieën en rijk aan vitamines en mineralen. Ze zijn verkrijgbaar in vijf heerlijke smaken: Limoen & Gember; Sinaasappel, Honing, Rode bes & Granaatappel en Appel & Kaneel en bevatten enkel suikers van fruit (of honing).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *