0
Your Cart
0
Your Cart

Hoe etherische olie innemen?

Etherische olie kennen we vooral van de aromatherapie. Deze vorm van kruidengeneeskunde is gebaseerd op een behandeling met geuren. Voor het beste effect snuif je de vluchtige olie op. Je kan hem ook verstuiven of verdampen in een speciale diffuser. Vandaag wordt etherische olie steeds meer gebruikt in de keuken omdat het nieuwe mogelijkheden in smaakcombinaties biedt. Anderzijds biedt het innemen van etherische oliën een andere manier om te genieten van hun weldadige effect. Doe dit wel met de nodige voorzichtigheid of onder begeleiding van een deskundige.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn aromatische geurstoffen die uit kruiden en planten worden gewonnen. Ze bevatten natuurlijke levenskracht en worden vaak gebruikt om de mentale, emotionele of psychische toestand te ondersteunen of te optimaliseren. Heerlijke aroma’s of geuren doen iets met je.

Etherische oliën werden al in de tijd van de Egyptenaren gebruikt om de lucht te reinigen en als parfum. Geuren waren erg belangrijk voor hen. Het maken van essentiële olie was erg duur en dus werden ze vooral gebruikt bij rituelen en door de rijken.

Sinds de late Middeleeuwen wordt etherische olie meer gebruikt omwille van hun natuurlijke eigenschappen zonder bijwerkingen. Mensen beschouwden slechte geuren of nare luchtjes als een teken van ziekte. Men droeg toen pomanders of bolvormige juwelen met geurende olie, wierook en kruiden in. Gespecialiseerde apotheken maakten toen deze geurende mengelingen en parfumeurs werden vaak gezien als farmaceuten.

De aromatherapie zoals we ze vandaag kennen, stamt uit de 20ste eeuw, ten tijde van de Wereldoorlogen. Toen werd er geëxperimenteerd met lavendelolie en andere essentiële oliën om wonden van gewonde soldaten te ontsmetten. Ook werden deze oliën gebruikt als alternatief voor slechte of niet verkrijgbare medicijnen. Pas later werden etherische oliën gebruikt in massageolie die met geuren helemaal werd afgestemd op het karakter en de sfeer van wie werd gemasseerd. Tevens worden etherische oliën vaak gebruikt als hulp om om lekker te slapen, om geconcentreerd te blijven en bij examenspanning.

Waarom essentiële olie innemen?

De geur en smaak van planten en kruiden is op zich afkomstig van etherische oliën. Als je deze eet, krijg je mondjesmaat essentiële olie binnen. Het effect kan nog veel groter zijn als je etherische oliën puur inneemt. Maar omdat ze heel geconcentreerd zijn, kan dit juist ook allergische reacties uitlokken of irritatie van de slijmvliezen veroorzaken. Het is dus raadzaam om er niet zomaar mee aan de slag te gaan.

Wil je toch essentiële olie innemen? Los de druppeltjes olie dan op in een vette plantolie zoals olijfolie, kokosolie of zonnebloemolie. Ook honing wordt van oudsher gebruikt als drager om essentiële oliën in te nemen.

Welke essentiële olie kan je innemen?

Niet alle etherische oliën zijn geschikt om in te nemen. Kies ten eerste voor pure oliën van biologische kwaliteit of met een biologisch keurmerk. Alleen dan kan je er van op aan dat het om de pure olie gaat zonder chemische stoffen of solventen. Om etherische olie goedkoper te kunnen verkopen, wordt deze namelijk soms verwerkt met oplosmiddelen zoals benzeen, tolueen, butaan. En dat willen we niet!

Enkele etherische oliën die je kan innemen, zijn:

✔ Pepermunt: helpt bij een opgeblazen gevoel na het eten. Werkt ook goed om je opnieuw fit te laten voelen. Na de maaltijd of tussendoor.
✔ Citroen: helpt bij een opgeblazen gevoel na het eten en is antibacterieel. Citroenolie is ideaal tijdens zware mentale inspanningen. Het helpt fris en alert te blijven.
✔ Mandarijn: werkt ontspannend en rustgevend. Het maakt je zo blij als een kind. Mandarijn ondersteunt tevens het behoud van een gezonde spijsvertering.
✔ Gember: is verwarmend en geeft een gevoel van bescherming. Het helpt de spijsvertering. Perfect na een maaltijd of voor een inspanning.
✔ Grove den: verzacht de luchtwegen en houdt de keel schoon. Het is een opwekkende geur die helpt bij gevoelens van winterblues of voorjaarsmoeheid.
✔ Jasmijn: een exotisch, sensueel aroma dat opbeurt en zelfvertrouwen geeft. Is ook een afrodisiacum.

Chocolat Essentiel biedt een gamma pralines die de kracht van cacao en acaciahoning combineert met etherische olie. Het zijn echte well-being pralines bomvol natuurlijke nutriënten waarmee je op een makkelijke en lekkere manier etherische olie kan innemen. Wist je dat de eerste echte pralines werden gemaakt door een Belgische apotheker die zijn medicijnen in chocolade verwerkte om ze beter te doen smaken?

Etherische olie in de keuken

Etherische oliën passen helemaal bij een natuurlijke kookstijl waar men back to basics gaat en pure ingrediënten gebruikt. Ze bieden nieuwe mogelijkheden om gerechten te upgraden op vlak van smaakcombinaties en geur. Een klein beetje essentiële olie is vaak al voldoende om een verrassende smaak aan een gerecht te geven.

Etherische olie is een goede aanvulling op gedroogde kruiden, met dit voordeel dat olie beter wordt opgenomen door het lichaam. De intensiteit van een etherische olie is vergelijkbaar met die van een verse plant.

De veiligste manier is om essentiële olie op te lossen in plantaardige olie zoals olijfolie. In zoete gerechten kan je de etherische olie oplossen in agavesiroop, honing of kokosolie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *