0
Your Cart
0
Your Cart

Passata, tomatensaus en puree: wat zijn de verschillen?

Wanneer gebruik je welk product? Italiaans tomaten expert Bio Orto legt het uit

Tomaten producten zijn overvloedig aanwezig. Ze zijn gezond, veelzijdig, goedkoop en makkelijk in gebruik. Maar wat is nu precies het verschil tussen passata, tomatenpuree en tomatensaus en wanneer gebruik je welk product? Gelukkig weten ze dat heel goed bij het Italiaanse familiebedrijf Bio Orto. De familie Passalacqua produceert al sinds 2003 de heerlijkste, biologische tomatenproducten in glas in het noorden van Apulië.

Passata: de absolute favoriet van Italianen

Hoewel passata in het Italiaans ‘puree’ betekent, is er een wezenlijk verschil tussen ‘onze’ tomatenpuree en de Italiaanse passata. Passata is een dikke saus, die wordt gebruikt als basis voor soepen en traditionele sauzen, vanwege de zoete en romige textuur. De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauwPassata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.

RECEPT : Italiaanse tomatensoep met seitanballetjes

INGREDIENTEN

1 ui
4 stengels bleekselderij
500g geschrapte worteltjes
2 el extra vierge olijfolie
520g passata di pomodoro
1 liter groentebouillon
100g vermicelli
250g gehakt
15g verse basilicum

 

BEREIDING

Snipper de ui en snijd de bleekselderij en de wortels in plakjes. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de ui, bleekselderij en wortel 5 min. Voeg de passata en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag. Kook ondertussen de vermicelli volgens de aanwijzingen op het pak. Maak van het gehakt balletjes van ongeveer 1½ cm groot. Doe ze in de soep en laat ze in 5 min. mee garen. Snijd de basilicum in reepjes. Verdeel de soep over de kommen en strooi er vermicelli en basilicum over.

Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker

De geconcentreerde bewerking van de tomaat vind je in kleine blikjes of tubes. Deze smaakmaker bak je eerst kort aan om zo zijn krachtige smaak naar boven te halen. Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven. Vanwege de dikke consistentie en de heldere, rode kleur, voegt tomatenpuree body en kleur toe aan sauzen, soepen en stoofschotels. Of echte Italiaanse mama’s dit ook gebruiken? Tja….

Tomatensaus: kant-en-klaar voor gebruik

Tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree en vaak al kant-en-klaar voor gebruik over pasta’s. Sauzen zijn meestal reeds gekruid met specerijen, kruiden en groenten, zoals chili, oregano, basilicum, ui en knoflook. Je kunt eenvoudig zelf tomatensaus maken, door tomatenpuree al verwarmend te verdunnen met wat water en zelf kruiden etc. toe te voegen. Door het zachtjes aan de kook te brengen, laat je het indikken tot de gewenste sausdikte.

RECEPT : Italiaanse conchiglie met venkel-tomatensaus

INGREDIENTEN

2 middelgrote venkelknollen
3 eetlepels olijfolie
350g tomatensaus Arrabbiata
350 gram conchiglie (bij Italiaanse delicatessenzaken)
Versgeraspte Parmezaanse kaas

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de buitenste rokken en de harde kern van de venkel en was de knollen goed. Snijd ze in de lengterichting in plakken en kook ze in 7-8 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie. Rooster de venkel 15 minuten in de oven tot de plakken goudbruin zijn.

Kook de pasta volgens de verpakking al dente gaar. Laat even uitlekken in een vergiet. Snijd de geroosterde venkel in kleine stukjes en roer door de tomatensaus. Voeg de pastaschelpjes bij de saus en schep goed door. Bestrooi met Parmezaanse kaas en serveer meteen.

Waarom biologische tomaten in glas van Bio Orto kopen?

De kwaliteit van de biologische tomatenproducten blijft optimaal doordat de tomaten in glas verpakt zitten, in een prachtige retroverpakking. Glas heeft een uitstekende barrière tegen vocht, gassen en contaminaties. Het is 100% natuurlijk, schoon en mooi en daardoor goed voor het milieu én jouw gezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *