0
Your Cart
0
Your Cart

Bambu® Salz

Bamboezout, Uniek Koreaans zout, bamboezout 9x gebrand

Bamboezout (Jukyeom) is een unieke zoutsoort uit Korea. Het werd er 1000 jaar geleden ontwikkeld door monniken als gezondheidsremedie voor de Koreaanse bevolking.

In Duitsland kreeg ‘bambu salz’ of bamboezout bekendheid dankzij Dr. Rudolph, een bedrijf dat gezonde ‘levens-middelen’ of middelen om te leven verkoopt.

Het bijzondere van bamboezout is dat het een hele hoge concentratie mineralen bevat. Door de traditionele manier waarop het zout wordt bewerkt – via verbranding in holle bamboestengels – wordt de hoeveelheid mineralen die van nature al aanwezig is in het zeezout, nog verhoogd. Mineralen helpen bij het activeren van vitaminen en afvoeren van afvalstoffen.

Bamboezout is een makkelijke en natuurlijke manier om je dagelijkse voeding op te waarderen. De manier om bamboezout te eten, is door wat korrels in je mond te laten smelten, maar je kan het ook gebruiken in je eten zoals regulier zout.

 

‘Beter’ zout gebruiken

Te veel zout eten is niet goed voor het lichaam, maar we hebben wel zout nodig. Zout speelt een rol bij het transporteren van voedingsstoffen doorheen het lichaam en het afvoeren van afvalstoffen. Het ene zout is het andere niet; elke zoutsoort bevat zijn eigen unieke combinatie van mineralen en sporenelementen. Het is juist de aanwezigheid van mineralen die maken dat het zout goed zijn werk kan doen. Het ‘juiste’ zout is niet alleen een smaakmaker, maar ook een bron van voedingsstoffen.

Hoe wordt bamboezout gemaakt?

Bamboezout wordt gemaakt door zeezout uit de Gele Zee bij Korea in holle bamboestengels te gieten. Vervolgens worden deze langs beide kanten dichtgemaakt met mineraalrijke klei en gebakken met dennenhout in een hete oven. De bamboe verbrandt tot as en wat overblijft zijn witte zoutpilaren die in stukjes worden gebroken, waarna men het hele proces herhaalt. Tot 8 keer, naargelang de kwaliteit die men nastreeft. De laatste (of negende) keer wordt er hars gebruikt om het zout te smelten op 1300 °C. Het zout verandert in een vloeistof en wordt na afkoeling een steenharde massa die verpulverd wordt tot de gegeerde bamboezoutkorrels of het bamboezoutpoeder.

Tijdens de herhaaldelijke bakprocessen worden de onzuiverheden in het zout verwijderd of geneutraliseerd. De mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, koper en zink worden verhoogd, mede omdat de mineralen van bamboe, klei en dennenhout ook overgaan in het zout. Ook krijgt het bamboezout door het verbrandingsproces een hoog zwavelgehalte. Dit maakt het zout heel alkalisch (pH-waarde tussen 9 en 12), terwijl de meeste zoutsoorten zuur zijn. Bamboezout kan dus neutraliserend werken bij zure voeding.

Bamboezout wordt gelabeld volgens het aantal keer dat het gebrand is: 1x, 2x, 9x. Hoe meer het zout gebrand wordt, hoe donkerder ook de kleur. Het paarse bamboezout (9 maal gebrand) is van de hoogste kwaliteit. Het duurt 3 jaar om 9-maal-gebrand-bamboezout te maken.

Hoe smaakt bamboezout?

Bamboezout smaakt heel erg zout en heeft een hoog zwavelgehalte. Dit proef je ook. Na een tijd went de smaak en kan je zelfs enige zoetigheid proeven.

Hoe bamboezout gebruiken?

 • Bamboezoutkorrels eet je tussendoor zoals snoep.
 • Bij het bereiden van eten: gebruik bamboezout zoals gewoon zout, om je gerechten meer smaak te geven.
 • Als zoutoplossing: Los wat bamboezoutkorrels op in water. Deze zoutoplossing kan voor veel toepassingen gebruikt worden.
  • Mondspoeling of om mee te gorgelen. Dit draagt bij aan de normale werking van het tandvlees.
  • Neusspoeling
  • Oogspoeling, ter verzorging van je ogen
  • Om je gezicht te reinigen: zuivert de huid, bij jeugdpuistjes of als anti-huidveroudering.
 • Als scrub: wrijf wat zoutkorrels over je natte huid voor een gladde en zuivere huid
 • Als shampoo: neem wat zoutkorrels en masseer hiermee je hoofdhuid gedurende een vijftal minuten. Spoel nadien goed uit. Dit is goed bij roos en voor de conditie van je haar. Je kan ook enkele zoutkorrels aan je dagelijkse shampoo toevoegen.
 • Als tandpasta: poets je tanden met wat zoutkorrels. Dit verbetert de conditie van je tandvlees.