0
Your Cart
0
Your Cart

Funghi Valentina

Funghi Valentina: verse, biologische champignonproducten uit Bologna

Het verhaal achter Funghi Valentina

Het verhaal van het Italiaanse familiebedrijf Funghi Valentina begon zo’n veertig jaar geleden als geesteskind van Oriano Borghi, nu een vijftiger. Zijn passie voor de laagvlakten van Bologna komt voort uit een jeugd die werd doorgebracht met het vissen naar kikkers en spelen tussen hooibalen en eindeloze graanvelden.

Vanuit deze vruchtbare context wilde Oriano beginnen met de teelt van verse champignons, een branche die eind jaren zeventig net in Italië opkwam.

In 1980 werd nabij Bologna, Funghi Valentina geboren en opgedragen aan zijn dochtertje Valentina. Met 10 conventionele kamers en 20 moderne kamers behoort Funghi Valentina tot één van de grootste champignonkwekerijen in Italië, waar jaarlijks zo’n 3 miljoen kg verse, biologische prataiolo (Agaricus bisporus) gekweekt worden.

Paddestoelen zijn als mensen; om goed te floreren hebben ze zuurstof nodig en een warm bed.

Waarom producten van champignons kopen van Funghi Valentina?

De producten van champignons van Funghi Valentina zijn:

  • Biologisch en vrij van chemische additieven
  • Productie van begin tot eind traceerbaar
  • Smaakvol, divers en gezond
  • Uitgesproken mediterrane smaken

Hoe worden de eetbare paddenstoelen gekweekt?

De eetbare paddenstoelen worden in grote, donkere kamers gekweekt in grote stellages met daarin compost. De kweek bootst nauwkeurig het microklimaat van kreupelhout na. Na ongeveer 15 dagen groeit er een pluizig web van witte draadjes op de aarde. Als daaruit de eerste knoppen ontstaan, wordt de temperatuur verlaagd. En dan begint voor de kleine champignon het echte, grote werk, waarin ze zich vormen, groeien, rijpen, geoogst worden en dan opnieuw groeien gedurende drie fructificaties. De hele cyclus duurt 35 dagen, van het zaaien tot de uitputting van de compost van de teelt. De afgewerkte compost is een uitstekende bodemverbeteraar voor de landbouw, dankzij de minerale zouten die door de schimmel worden vrijgegeven.

Champignons: plantaardige voeding met opmerkelijke kwaliteiten

Ook al bestaan champignons voor ongeveer 90% uit water, toch hebben ze veel belangrijke kwaliteiten. Zij bevatten weinig calorieën, zijn vetarm en hebben een hoger eiwitgehalte dan veel andere plantaardige voedingsmiddelen. Met name de eiwitten van de paddenstoel vormen een goede bron van twee essentiële aminozuren: lysine en tryptofaan. Ze bevatten veel mineralen, zoals selenium, kalium, koper, ijzer en fosfor. Champignons zijn tevens rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3]. Deze stoffen zorgen ervoor dat je lichaam de energie uit het voedsel dat we consumeren, ook daadwerkelijk opneemt.

Welke producten van paddenstoelen produceert Funghi Valentina zoal?

Het aanbod van paddenstoelen van Funghi Valentina is heel divers. Hun assortiment bevat naast verse champignons ook paddenstoelen, die bij een temperatuur van 38° gedroogd worden en tot de Raw Food gerekend worden, overheerlijke champignonbereidingen met kruiden, specerijen en uitgesproken (mediterrane) smaken en (proteïne- en vezelrijke) smaakmakers op basis van champignons.