0
Your Cart
0
Your Cart

Ghee Easy

Ghee Easy: geklaarde, Indiase boter van Hollandse bio koeien. Biologische, pure boterolie

Het verhaal achter Ghee Easy

Ghee Easy is opgezet door drie vrienden David Klingen, Bela de Brui en Andreas Giel, die ooit ghee maakten in een klein keukentje in Amsterdam. Inmiddels wordt ghee gemaakt met een groter team in Bunnik van heerlijke biologische boter van diverse leveranciers uit de hele EU, waar de koeien vrij in de weide kunnen lopen en mals gras eten.

Ghee Easy maakt de Ghee volgens traditioneel Indiaas recept. Een groeiend bedrijf met een enorme passie voor het authentieke product dat ze maken.

Waarom biologische ghee van Ghee Easy kopen?

  • Pure boterolie van lokale, grasgevoerde koeien
  • Rijk van smaak
  • Hoge verbrandingstemperatuur
  • Rijk aan voedingsstoffen
  • Spettert niet
  • Ideaal bij Keto en Paleo-dieet
  • Ook voor mensen met een koemelk-allergie/intolerantie
  • Heel lang houdbaar
  • Zuiver en biologisch

Wat is ghee?

Ghee lijkt op boter, maar gaat een paar processtappen verder. Boter is geconcentreerd melkvet. Geklaarde boter wordt gemaakt door boter langzaam te verhitten en het heldere vet van het bezinksel af te gieten. Om Ghee te maken laat men de boter en de melkbestanddelen eerst nog sudderen zodat ze karameliseren. Dit creëert de nootachtige smaak en geur en zorgt ervoor dat de verbrandingstemperatuur (250°C) heel wat hoger ligt dan die van boter (130°C). Ghee kan beter tegen hoge temperaturen dus. Ter vergelijking: veel plantaardige olie heeft een verbrandingstemperatuur van 160°C.

Ghee is vrijwel vrij van lactose en caseïne

Alhoewel de meeste Westerlingen lactose-tolerant zijn, vormt het lactose-gehalte van ghee geen probleem. Ghee bevat namelijk niets of slechts extreem weinig lactose. Gewone melk bestaat voor zo’n 5% uit lactose. Ghee bestaat voor minder dan 0,0001% uit lactose. Dit is voor de meeste mensen, ook die met een lactose-intolerantie, geen probleem. Gewone boter bevat slechts 0,7 gram eiwit per 100 gram en in geklaarde boter is het eiwitgehalte vrijwel niet meer vast te stellen. Het melkeiwit caseïne komt er dus ook nauwelijks in voor.

Wat zit er dan wel in indiase geklaarde boter?

Ghee of geklaarde boter bestaat dus voor ruim 99% uit melkvet. Ruim de helft daarvan is verzadigd ruim een kwart is enkelvoudig onverzadigd en veilig om te eten. Meervoudig onverzadigd vet (omega-6 maar ook omega-3) is het enige vet dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid mits je er te veel van eet. Nu zit er wel een heel klein beetje meervoudig onverzadigd vet in ghee. Gelukkig is dit ongeveer evenveel omega-6 als omega-3, dus beïnvloedt het de omega-6 : omgega-3 balans niet nadelig.

Ghee is goed voor je spijsvertering

Ghee is een van de rijkste bronnen van butyraat en dankzij dit boterzuur worden voedzame stoffen beter in je lichaam opgenomen en afvalstoffen beter afgevoerd. Butyraat bevordert tevens een goede darmflora. In de Indiase Ayurveda leer is Ghee om die reden al duizenden jaren hét basis vet. Ghee bevat de essentiële vetzuren omega-3 en omega-9 in de goede verhouding én bevat de vitamines A, D, E en K. Niet kunstmatig toegevoegd in een fabriek, nee, gewoon rechtstreeks uit de natuur

Ghee heeft een hoge verbrandingstemperatuur

De laatste jaren klinken er steeds meer serieuze wetenschappelijke geluiden die stellen dat angst voor verzadigde vetten overdreven is. Oer-Hollandse roomboter maakt een comeback. Bakken en braden in roomboter blijft echter lastig doordat boter in de pan snel zwart wordt. Niet gezond. Ghee heeft de mooie eigenschappen van boter, maar dan met een verbrandingspunt van maar liefst 250°C. Bakken in Ghee is daarom veiliger.

Ghee is rijk van smaak

Ghee is een bakvet met een rijke noot-achtige smaak. Het is te gebruiken in de plaats van olie. Je kan er eigenlijk alles in bakken: een ei, pannenkoeken, groente of een stuk vlees. Door de enorm hoger verbrandingstemperatuur komen de smaken van wat je bakt prachtig tot hun recht zonder zwart vet in de pan. Superlekker en gezond!