0
Your Cart
0
Your Cart

Jacky F.

Jacky F.: bio young jackfruit als vlezige vleesvervanger

Wat is het verhaal achter Jacky F. ?

Julia Huthman, de bezielster en oprichtster van Jacky F., woonde een aantal jaren in Sri Lanka. Daar at ze op een dag een vegetarische curryschotel. Tot haar verbazing proefde deze heerlijke maaltijd naar kip.

Ze ging verhaal halen bij de kokkin en die zei lachend dat er Jackfruit in zat!

Jackfruit of Jackyfruit is een typische vrucht voor Sri Lanka. Het vruchtvlees heeft een vlezige structuur die aan kip of tonijn doet denken. In Sri Lanka mogen Jackfruit bomen niet gekapt worden. Dit zorgt ervoor dat er een overvloed aan Jackfruit is en een derde van alle vruchten in de boom blijven hangen en bederven.

Julia zag een opportuniteit om deze culinaire ontdekking niet verloren te laten gaan en tegelijk de Sri Lankaanse bevolking te helpen. In 2016 introduceerde ze als eerste young jackfruit in Europa als vleesvervanger onder de naam Jacky F.

Waarom Jacky F. jackfruit kopen?

  • Voedzame, vezelrijke en caloriearme vleesvervanger
  • hoogwaardige bron van vezels met weinig calorieën, vet en suiker
  • 100% bio, zonder pesticiden of kunstmatige toevoegingen geoogst en verwerkt
  • Lokaal in Sri Lanka verwerkt en ingeblikt – met Sri Lankaanse liefde
  • Sociaal project: Jacky F. werkt met kleine boeren en coöperatieven die dankzij dit project een eigen inkomen kunnen verwerven met vruchten die anders verloren gingen.
  • Duurzaam, ecologisch, vernieuwend

Twee versies jackfruit

Jackfruit of Nangka is een groenblijvende boom uit de moerbeifamilie die zijn oorsprong vindt in India. Hij valt op door zijn grote vruchten met een groenbruine schil die bestaat uit zeskantige punten. Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd en heeft een vlezige structuur.

Jackfruit is er in twee versies: jong en groen of rijp en geel. Eigenlijk is het een vrucht en groente in één.

  1. Young jackfruit wordt geplukt vooraleer de natuurlijke vruchtensuikers ontstaan. Dit jackfruit is eerder neutraal van smaak. Recht uit het blik heeft het een milde artisjoksmaak. Maar jackfruit neemt heel goed smaken op van marinades. Met wat kruiding maak je er makkelijk vegetarisch stoofvlees mee of een plantaardige burger. Jackfruit is ook lekker in aziatische curry’s en is wereldwijd aan het hypen als pulled jackfruit of vegetarische pulled pork! Jackfruit is vezelrijk en caloriearm. Ideaal voor wie gezond en voedzaam eten wil.
  2. Yellow jackfruit is volrijp en exotisch zoet. Het smaakt naar een mengeling van mango, papaya, banaan en gummibeertjes. Het is geliefd als natuurlijke snack, exotische toets in muesli of in gebak en desserts.

Jackfruit wordt aangeboden in zout water of ‘saltlake brine’ en in limoensap of siroop.

Voor hartige bereidingen gebruik je young jackfruit in zout water. De rijpe variant op siroop gebruik je in desserts.

Jackfruit: vleesvervanger van de toekomst

Volgens sommige wetenschappers is jackfruit het gewas van de toekomst. Het is een goed alternatief voor maïs, tarwe en granen. Door zijn robuuste schil, is jackfruit goed bestand tegen ongedierte en ziekten. Ook kan hij goed tegen hitte, heeft weinig water nodig en groeit snel. Een veelbelovende vrucht in een wereld vol klimaatverandering.

Jackfruit is geen durian

Verwar jackfruit niet met durian, de beruchte aziatische stinkvrucht. Jackfruit en durian lijken erg op elkaar, maar zijn verder absoluut niet vergelijkbaar. De schil van een durian vrucht is stekeliger. Het belangrijkste onderscheid is dat Jackfruit niet stinkt!