0
Your Cart
0
Your Cart

La patrona

La Patrona: biologische zeewieren van Europese oorsprong

Het verhaal achter La patrona

De Spaanse Cristina García is de oprichtster van Algas La Patrona, een bedrijf dat sinds medio 2018 biologische zeewieren kweekt in de Rías Baixas, een kuststreek in het zuiden van Galicië. Als kind werd Cristina verliefd op de zee toen zij naar Cousteau’s documentaires keek.

Hierdoor raakte zij betrokken bij de instandhouding en de duurzame ontwikkeling van de visbestanden en de visserij-industrie. Zeewier is een van de meest voedzame en smakelijke voedselbronnen die de wateren van de Galicische estuaria te bieden hebben. La Patrona oogst ze met het grootste respect en de grootste zorg.

La Patrona versterkt de vrouwelijke figuur van de zee, die in Galicië bijzonder belangrijk is en vertegenwoordigd wordt door de beschermheiligen, schelpdieren en conservenfabrieken. In dit project ben ik de schipper van een boot en besloot ik het bedrijf naar mezelf te vernoemen, om de (vrouwelijke) zeearbeider kracht te geven en eer te betonen – Cristina García

Waarom zeewier van La Patrona kopen?

✔ Gedroogde wieren zijn van Europese oorsprong
✔ Zeewier bevat een hoog gehalte aan mineralen en vitamines
✔ Composteerbare verpakking
✔ Rauw: gedroogd onder de 40°C
✔ 100% biologisch (veel wieren zijn dit niet)
 
 

Algen zijn rijk aan mineralen (waaronder jodium) en vitaminen

Zeewieren staan bekend om hun hoge gehalte aan mineralen en vitamines. Ze zijn rijk aan oplosbare voedingsvezels, mineralen (jodium, kalium, magnesium, ijzer, fosfor, calcium) en vitaminen (A, B1, B2, B9, B12, C, E). Wieren zijn bovendien vetarm en bevatten ongeveer 40% voedingsvezels, die helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.

Ze kunnen rauw worden gebruikt in salades, tartaar, wraps, pizza’s, pasteien, roerbakgerechten, sauzen of in stoofpotten, stoofschotels, soepen, bouillons, rijst, pasta. Een vierkante meter van de Galicische riviermondingen is goed voor ongeveer 2,5 kg vers zeewier, dat na dehydratatie 240 gram weegt.

Als men een schip wil bouwen, moet men niet beginnen met hout te sprokkelen, planken te zagen en werk te verdelen, maar moet men in vrouwen en mannen het verlangen wekken naar de uitgestrekte en eindeloze zee. – Antoine de Saint-Exupéry

Wieren met de hand geoogst en verpakt in biologisch afbreekbare verpakkingen

De verschillende wieren wordt met de hand geoogst in de Galicische riviermondingen, gewassen, gedehydrateerd en door La patrona verpakt in biologisch afbreekbare verpakkingen, vrij van plastic. Het oogsten gebeurt te voet of door te duiken op geringe diepte en met behulp van een boot.

De algen worden afgesneden, waarbij de rhizoïde (wortel) wordt achtergelaten, zodat zij kunnen blijven groeien. Een deel van de wier-populatie wordt altijd een deel intact gelaten. Na het afsnijden, laat men het wier een paar weken rusten tot het weer is aangegroeid en zo verder. Op die manier wordt de duurzaamheid van de algen gewaarborgd.