0
Your Cart
0
Your Cart

Sonnentor

Sonnentor thee, kruidenen latté’s

Sonnentor, de biologische thee en kruiden specialist: thee, theezakjes, melanges, losse thee , kruidenthee en warme dranken

In 1988 kreeg Johannes Gutmann een idee. Dol op zijn geboorteregio Waldviertel, was dìt de plek waar hij wilde zijn. In Waldviertel groei(d)en prachtige, wilde kruiden in de velden die tot dan toe werden geplukt en weggegooid.

Zijn droom: regionale, biologische producten verspreiden onder het traditionele Waldviertel-symbool – de zon met zijn 24 stralen. Hij wilde nieuwe wegen inslaan die hem, de regio en vooral de lokale boeren ten goede zouden komen, waardoor hun vrijheid en zelfbeschikking optimaal zou floreren.

Tegenwoordig behoren meer dan 200 bioboeren tot de ‘familie’ SONNENTOR.

De toen 23-jarige Johannes trok van boerenmarkt naar boerenmarkt en verkocht zijn kruiden. Hij viel op. Niet alleen vanwege het succes van zijn biologische producten, maar ook vanwege zijn traditionele, leren broek die hij had geërfd van zijn familie en ronde, rode bril. Langzaam won hij enkele boeren voor zijn droom van een biologisch kruidenbedrijf, waaronder ‘Oma’ Maria Zach, de familie Bauer en Kurt Kainz.

Tegenwoordig behoren meer dan 200 boeren tot de ‘familie’ SONNENTOR. Eén van de eerste SONNENTOR thee was de ‘Goed humeur’ thee (Gute Laune Tee). Nu, 30 jaar later, is deze kruidenthee nog steeds hun lieveling en klassieker. Het assortiment is inmiddels gestaag gegroeid naar 900 producten. Behalve biologische kruiden, zijn er nu ook Sonnentor bio-specerijen, bio-thee, bio-koffie, bio-cacao én meer! Hun specialiteit op het gebied van thee, zijn hun theezakjes met extra grote kruiden, waardoor ze veel essentiële oliën bevatten. Dat maakt deze theeën extra heilzaam.

Duurzame verpakking: voor Sonnentor is plastic enkel voor Barbies

Ongeveer 80% van SONNENTORs’ verpakkingsmaterialen bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Deze omvatten papier, karton, cellulosevezels en theezakjes gemaakt van bananenvezels en maïszetmeel. De SONNENTOR-theezakjes bestaan uit vezels van de textielbanaan (Abacá) en geselecteerde cellulosevezels van hout. Sinds 2016 zijn de theezakjes ongebleekt, waardoor ze een bruinachtige kleur hebben.

Directe handel van thee en kruiden met de focus op persoonlijke relaties

Hoewel SONNENTOR het Waldviertel zijn ‘thuis’ noemt, ziet het bedrijf zichzelf ook als ‘een inwoner van de wereld’, omdat de eigen regio beperkt is in wat het kan produceren. Dit is waar partners over de hele wereld mee betrokken raken. SONNENTOR heeft een regelmatige uitwisseling met boeren en hun families in Roemenië, Albanië, Nicaragua, Tanzania, Nieuw-Zeeland, China, Spanje en Kosovo. Er is sprake van directe handel, die door de persoonlijke, duurzame betrekkingen met de boeren en hun families wereldwijd, verder gaat dan Fairtrade. Er is zicht op de totale kringloop van zaaien tot oogst tot verpakken.

5 Kernwaarden van Sonnentor:

Economisch succes wordt gedeeld in de vorm van ‘common good economy’. Deze economie van het algemeen welzijn is gefocust op de gestage toename van het maatschappelijk welzijn en op samenwerking. Vijf kernwaarden zijn van kracht binnen de relaties met de economische markt: menselijke waardigheid, solidariteit, ecologische duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid, democratische participatie en transparantie.

Op basis van deze vijf pijlers wordt het succes van de onderneming gemeten. Meerwaarde wordt tevens gecreëerd, door producten enkel met de hand te oogsten en ter plaatse te verwerken. Dit zorgt voor extra werk op het platteland, waarborgt het bestaan van vele boerenfamilies gedurende meerdere generaties en beschermt de bodem.

Leef en laat leven, wederzijds respect en waardering en vruchtbare samenwerking is de filosofie van Sonnentor. Johannes Gutmann is inmiddels een succesvolle zakenman, maar nauwelijks veranderd. Hij draagt nog steeds zijn ronde rode bril, zijn oude leren broek en houdt zich aan zijn principes. In plaats van in een Porsche te rijden, fietst hij nog gewoon naar zijn werk.