0
Your Cart
0
Your Cart

Taiga Naturkost

Taiga Naturkost: biologische pijnboompitten (cedernoten), noten en gedroogd fruit van de Siberische Taiga

Het verhaal achter Taiga Naturkost

De Russische Alexander Sojnikow richtte in 1999 in eerste instantie de boekuitgeverij Vega op en vertaalde daarvoor spirituele werken van zijn thuisland in het Duits. De eerste publicaties gingen over het landschap, de mythen en de schatten van Siberië.

Al snel ontstond het idee om een van deze schatten van de Taiga toegankelijk te maken voor het Westen: de pijnboompit. Alexander en zijn zoon Jaroslaw Sojnikow (40) vonden biologische certificering vanaf het begin cruciaal en vanaf 2004 waren zij de eerste leveranciers van Siberische pijnboomproducten in West-Europa mét certificering. Zo veranderde de spirituele uitgeverij geleidelijk aan in het bloeiende importbedrijf Taiga Naturkost, waarvan Jaroslaw nu de CEO is.

Ook al komen de zaden eigenlijk van de Siberische den (Pinus sibirica), die nauw verwant is aan de Alpenden, toch prefereren we in Siberië de term cedernoten. In oudere edities van de bekende Anastasia boeken (of De zoemende ceders van Rusland) werd het Russische woord voor de boom ‘kedr’ vertaald met ceder, maar biologen ontdekten dat het eigenlijk om de Pinus Sibirica ging. De kedr is dus een Pinus.

Waarom pijnboom producten kopen van Taiga Naturkost?

 

✔ Een onvergelijkbaar natuurproduct
✔ In het wild verzameld van de pinus sibirica
✔ Bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren
✔ Uitgesproken, aromatische smaak
✔ 100% natuurlijk, raw en biologisch

Elk jaar bezoekt het Taiga-team – zelf autochtone Russen – het Altai gebergte. Zij brengen dan enkele dagen door met de verzamelaars/ seizoenarbeiders in de desolate wildernis en controleren de kwaliteit van de oogst.

Het Altai Gebergte: het huis van de Siberische dennen met hun Parels van de Taiga

Eindeloze bossen, zuivere lucht en glasheldere bergstromen. Welkom in het Altai Gebergte, het grensgebied van Rusland met Kazachstan, Mongolië en China. Het huis van de Siberische dennen met hun majestueuze baldakijn van boomkruinen. Waar vele zaadjes verborgen zijn in de kegels van de bomen. Vol met voedzame mineralen, vitaminen en uitzonderlijk hoge gehaltes aan essentiële vetten zuren. Voor Siberiërs, maken al deze kwaliteiten tesamen de pijnboompit tot de Parel van de de Taiga – en de pijnboom of Syberische den de Boom des Levens.

De machtige Siberische dennenboom (Pinus Sibirica) stamt uit de laatste ijstijd. Zelden alleen, meestal in dichte cederbossen, domineren deze woudreuzen de Siberische oerbossen. De duizenden naaldjes van de oude pijnbomen vangen de zuivere energie op uit het universum en slaan deze op in hun naalden, hout, dennenappels en pitten. De Siberische dennenbomen kunnen 500 tot 700 jaar oud worden en een hoogte bereiken van 40 tot 50 m.

 

 

‘We kenden pijnboompitten van toen we klein waren, maar in de Sovjet-Unie kon je ze alleen ongepeld kopen. Iedereen moest er zelf aan knabbelen.’, herinnert de Russische componist, uitgever en voormalig CEO van Taiga Naturkost Alexander Sojnikow (72) zich.

Van dennenappel tot Goud van de Taiga

Het oogsten van pijnboompitten is strikt seizoensgebonden en duurt twee tot drie weken. De dennenappels worden door de verzamelaars hetzij opgepikt van de bosbodem of van de bomen getrild, door met een heel grote houten hamer voorzichtig op de bomen te slaan. Het duurzaam pellen van de pijnboompitten vindt plaats in de fabriek. De nootjes worden tegen metalen muren gekatapulteerd met behulp van een blazer, waardoor hun schil barst. Na uitgebreide reiniging en sortering, wordt een deel van de zaden dan vacuüm verpakt en klaar gemaakt voor verzending, terwijl het andere deel koud wordt geperst om de fijne pijnboompitolie te produceren, die bekend staat als het ‘Goud van de Taiga’.

De rijke voedingswaarde van Siberische pijnboompitten

De hoge voedingswaarde van de pijnboompit ligt onder meer in zijn vetten (ongeveer 90% onverzadigde vetzuren, pinoleenzuur) en eiwitten (hoog gehalte aan essentiële aminozuren). Siberische pijnboompitten zijn rijk aan ijzer, magnesium en sporenelementen zoals mangaan, koper, zink en kobalt, maar ook aan vitaminen (vooral de E- en B-groepen). Het vitamine E-gehalte is heel hoog (16 mg / 100 g = 160% dagelijkse behoefte). De stoffen die pijnboompitten bevatten zijn genoeg om te voldoen aan de 24 uur behoefte aan aminozuren en sporenelementen van het lichaam van een volwassen persoon.