0
Your Cart
0
Your Cart

Teixidors

Teixidors woontextiel – plaids, dekens, kussenslopen in bio wol

Teixidors is een Spaanse weverij met een bijzonder sociaal doel

Teixidors is een Spaanse weverij die plaidsbedpreienkussenslopen … maakt, gelegen nabij Barcelona. Al meer dan twintig jaar zorgt dit bedrijf voor integratie en financiële onafhankelijkheid van mensen met een handicap.

In 1983 richtten Joan Ruíz en Martha Ribas Teixidors op om mensen die anders hun draai niet zouden vinden in de maatschappij een plek te bieden.

Door haar werk in de psychiatrie als sociaal medewerker ontdekte Martha dat weven in Scandinavië als therapie wordt gebruikt voor mensen met een sociale of mentale handicap. Het manuele werk, de focus op minuscule details, de herhaling van eenzelfde handeling en het besef ergens thuis te horen en nuttig te zijn, zouden helend werken. Vandaar de keuze voor een weverij als sociale werkplaats.

Bij Teixidors wordt dit dagelijks beaamd:

Ik weet dat het moeilijk voor me zou zijn ergens anders te werken. Hier voel ik me rustig en deel van de groep, zegt Alfonso, die al meer dan 30 jaar werkt bij Teixidors

Iedereen wordt met tijd en aandacht opgeleid tot wever

Sinds de start is Teixidors enorm gegroeid. De weverij is begonnen met 5 zelfgemaakte weefgetouwen en heeft er inmiddels 22 in het atelier staan. Teixidors investeert echt in haar personeel. Een opleiding tot wever duurt gemiddeld 3 jaar. Iedereen in het atelier – behalve de ‘opleiders’ Jaume en zijn assistent en de persoon die de kwaliteitscontrole uitvoert – heeft een mentale handicap. Van hen vraagt het weefwerk een enorme concentratie. Maar elke wever is zeer trots op zijn ambacht. En terecht, want weven is uiterst moeilijk om (aan) te leren. Het werk moet heel gecontroleerd gebeuren, zodat het weefgoed nergens verschillen vertoont.

Het grootste weefgetouw bij Teixidors is 3 meter breed en wordt ingezet om de Thor bedsprei en het Thor vloerkleed te maken. Elke wever leert elke stap van het weefproces, om meer vaardigheden te ontwikkelen en afwisseling te hebben wanneer gewenst.

Het weefgoed van Teixidors dat je koopt is uniek en handgemaakt

Met het kopen van Teixidors weefgoed, steun je het sociale werk dat de weverij verricht.  Bovendien koop je telkens uniek textiel; elk weefgoed is van begin tot eind handgemaakt en is per definitie telkens het enige exemplaar ter wereld.