Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde gaat als geneeswijze uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Belangrijk is daarbij om naar de mens als geheel te kijken. Dit wordt de holistische benadering genoemd. Lichaam en geest maken de mens tot één geheel. Een gezonde geest in een gezond lichaam. De vraag wat gezond is voor het lichaam, en wat vooral ook niet staat centraal. Daar worden, zoals de naam doet vermoeden, natuurlijke middelen voor gebruikt. Het is daarmee een toevoeging op de reguliere gezondheidszorg. Soms kan het een prima alternatief zijn, of juist voorkomen dat een bezoek aan de huisarts nodig is. In sommige gevallen zijn medicijnen nodig, maar we grijpen er tegenwoordig wel erg snel naar.

De natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. De primitieve mens maakte al gebruik van planten en kruiden. Niet alleen om te eten, maar ook om te genezen en gezond te blijven. De mens leefde nog dichtbij de natuur en wist precies welke planten er veilig en gezond waren en welke giftig. Zij gebruikten nog het natuurlijke instinct, net zoals dieren dat nu nog doen.

In de natuurgeneeskunde wordt niet alleen naar de ziektesymptomen gekeken, maar naar de gehele mens. Dus zowel lichamelijke en psychische symptomen, karakter en de oorzaken van de klachten.  Ziektebeelden komen voort uit combinaties van blokkades. Een klacht wordt maar al te vaak veroorzaakt door een onderliggend probleem of combinatie van problemen. Veel chronische aandoeningen hebben een psychosomatische oorzaak. Hiervoor is bij een aantal therapievormen, zoals bijvoorbeeld de homeopathie een uitgebreide anamnese nodig waaronder een vragenlijst, om een goed klachtenbeeld te krijgen van de patiënt.

<strong>Welke soorten natuurgeneeskunde zijn er?</strong>

Dit zijn een aantal therapievormen die we op een rij hebben gezet.

Aromatherapie

Acupressuur en Acupunctuur

Bachbloesem therapie

Chiropractie

Chakratherapie

Edelsteen en kristaltherapie

Fytotherapie of kruidentherapie

Haptonomie

Homeopathie

Reiki

Reflexologie

Sensitherapie

Hieronder een aantal voorbeelden van natuurlijke geneeswijzen die aanvullend kunnen werken bij de therapievormen die we al eerder hebben genoemd.

Ontgiften, vasten, voedingsadvies en dieet, natuurlijke middelen en supplementen, kruiden, beweging, ademhalingsoefeningen, massage, mindfulness, meditatie.